Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στο αγνό, ανεπεξέργαστο μέλι!

Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι.

Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το μη κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και μερικές φορές  να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.


 Σε περίπτωση που το μέλι σας κρυσταλλώσει, μην στεναχωριέστε! Αντιθέτως θα πρέπει να είστε χαρούμενοι που έχετε αγοράσει ένα εξαιρετικό μέλι. (Το νοθευμένο μέλι κρυσταλλώνει/ζαχαρώνει πολύ δύσκολα.)

Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.

Υπάρχουν και μέλια όπως η ελατοβανίλια ή το μέλι ελάτης που δεν κρυσταλλώνουν, εκτός από κάποιες (λίγες) χρονιές που οι εδαφοκληματολογικές συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να συμβεί η  κρυστάλλωση!    Στην Ελλάδα ο καταναλωτής προτιμά το ρευστό μέλι.


Το μέλι της μελισσοκομικής μονάδας που συνεργαζόμαστε μπορεί να κρυσταλλώσει (αργότερα ή γρηγορότερα) ανάλογα με την ποικιλία,και τη θερμοκρασία αποθήκευσής του καθώς δεν υφίσταται καμιά θερμική ή άλλου είδους επεξεργασία, και σας προσφέρεται όπως ακριβώς συλλέγεται από την κυψέλη!


Μπορείτε να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Τοποθετήστε το βάζο με το μέλι σας σε ένα κατσαρολάκι που βράζει και σε λίγα δευτερόλεπτα το μέλι σας θα επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.