Υλικά :

 1 κόκορας  2/3 κιλά 

2 μεγάλα κρεμμύδια 

4-5 σκελίδες σκόρδο 

1 κιλό μανιτάρια ( πλευρωτους)

2 κουταλιές της σούπας πελτέ 

3 ώριμες τομάτες μεγάλες

3 ποτήρια νερού κρασί κόκκινο ( γλυκό)

300-400 γρμ βούτυρο ( ζωικό)

Κανέλα- γαρύφαλλο- μοσχοκάρυδο

Αλάτι-πιπέρι - μπούκοβο - πάπρικα

2 φύλλα δάφνης ( βάγιο) 

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 

 

Εκτέλεση: 


Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις τομάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κόκορα. Ρίχνουμε λίγο από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μεγάλη και βαθιά, (βοηθά το φαγητό να βράσει καλύτερα), προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέσα, τα σοτάρουμε και κατόπιν ρίχνουμε τον κόκορα. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας, τον πελτέ εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε 2 -3 φορές και σβήνουμε με το κρασί.


Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τις τομάτες, το νερό, ανακατεύουμε καλά καλά και κατόπιν τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα να βράσει ενώ τα ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα. Αφού περάσει η 1 ώρα, κόβουμε τα μανιτάρια σε μπουκιές, τα ρίχνουμε μέσα, προσθέτουμε το αλάτι και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε πάλι για 1 ώρα να βράσει ενώ ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα. Όταν περάσει η 1 ώρα ελέγχουμε το φαγητό αν έχει βράσει, (διαφέρει ο χρόνος βρασμού αν ο κόκορας είναι σπιτικός η εμπορίου). 


Το φαγητό μας είναι σχεδόν έτοιμο. Σβήνουμε την φωτιά και το αποσύρουμε. Στο πάνω μέρος θα έχει ανέβει ότι περιέχει λίπος (ελαιόλαδο, λίπος κοτόπουλου, βούτυρο). Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος αν δεν θέλουμε να έχει πολύ έντονη η γεύση. Το σερβίρουμε με μακαρόνια, ρύζι, πατάτες τηγανητές, ή σκέτο.