Τι είναι το ανεπεξέργαστο αλάτι;

Το κοινό αλάτι του εμπορίου που όλοι γνωρίζουμε, είναι επεξεργασμένο, δηλαδή έχει “ψηθεί” ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία του, έχει τριφτεί ώστε να παραχθεί το επιθυμητό μέγεθος κόκκου και έχει περάσει χημική επεξεργασία, συν την προσθήκη αντισυσσωματικών και  άλλων χημικών ουσιών ώστε να ρέει. Το ανεπεξέργαστο αλάτι είναι το αλάτι που αντίθετα, δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία αλλά χρησιμοποιείται όπως βγαίνει από την θάλασσα.


Πώς αναγνωρίζω το ανεπεξέργαστο αλάτι;

Ένας καλός τρόπος είναι το χρώμα: το αλάτι, αντίθετα με την αντίληψη που έχουμε όλοι, δεν είναι άσπρο. Το χρώμα του ποικίλλει, από υπέροχα διαφανές έως ένα εκτυφλωτικό λευκό, κάτι που έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες την περίοδο που στεγνώνει. Το αλάτι ασπρίζει όταν έχει περάσει κάποια επεξεργασία, δηλαδή όταν ψηθεί και τριφτεί.


Ένας δεύτερος τρόπος είναι η υγρασία: εάν το αλάτι διατηρεί την υγρασία του, είναι ανεπεξέργαστο, καθώς η πρώτη μορφή επεξεργασίας είναι η αφαίρεση της υγρασίας σε φούρνο. Ένας άλλος τρόπος είναι το μέγεθος του κρυστάλλου: σε αλάτια που έχουν περάσει τριβείο, όλοι οι κρύσταλλοι θα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.