Η ροβίτσα σε σχέση με τα άλλα όσπρια προσφέρει υψηλότερη διατροφική αξία και τα οφέλη της για την υγεία του οργανισμού περιλαμβάνουν:


Μείωση της κακής χοληστερόλης και προστασία από καρδιακές παθήσεις. Αποτρέποντας την οξείδωση της LDL, κρατά τις αρτηρίες καθαρές, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τις φλεγμονές και αντιστρέφει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Με την πρόληψη της εναπόθεσης πλάκας μειώνεται επίσης ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Πιστεύεται ότι τα πεπτίδια που υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα σε αυτό το όσπριο, παρεμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα αμινοξέων, ολιγοσακχαριτών και πολυφαινολών που περιέχει παρέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που όχι μόνο καταπολεμούν τους όγκους αλλά προστατεύουν επίσης από βλάβες του DNA και τη μετάλλαξη των κυττάρων. Τα φλαβονοειδή βιτεξίνη & ισοβιτεξίνη έχουν υψηλές δραστικότητες απομάκρυνσης ελεύθερων ριζών οι οποίες βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, του παράγοντα που προκαλεί τον καρκίνο.

μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει το διαβήτη τύπου 2.

Μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειώνει επίσης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, τα πεπτίδια C πλάσματος και τα επίπεδα γλυκαγόνης. Βελτιώνει επίσης την ανοχή στη γλυκόζη και την αυξημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

βοηθά στην απώλεια βάρους και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

ισορροπία των ορμονών,

είναι αρκετά εύπεπτη και μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος λόγω των ινών και του ανθεκτικού αμύλου που περιέχει

αυξάνει την ανοσία και προστατεύει από τις λοιμώξεις εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των φυτοθρεπτικών αντιφλεγμονοδών και αντιμικροβιακών ουσιών που περιέχει.

είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας με υψηλά επίπεδα σφαιρίνης και λευκωματίνης, τις κύριες πρωτεΐνες αποθήκευσης

βελτιώνει την υγεία του δέρματος.

Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η ροβίτσα  έχουν αντιγηραντικά οφέλη, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, και υαλουρονικού οξέος που είναι απαραίτητα για ένα νεανικό, πιο υγιές δέρμα.