Ριζότο με μανιτάρια

Από adminer 17/08/2015 0 Σχόλια Συνταγές,

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για το ριζότο

    • 400 γρ.  ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο

    • 80 γρ. ελαιόλαδο

    • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

    • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

    • 200 γρ. κρασί λευκό

    • 1.5 kg. ζωμός μανιταριών

    • 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα

    • 300 γρ μανιτάρια πλευρώτους, αποξηραμένα e-paradosiaka.gr

    • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

    • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο

    • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

    • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο

    • λάδι λευκής τρούφας (προαιρετικά)

    • αλάτι

 

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πλευρώτους 20 λεπτά περίπου σε νερό να ενυδατωθούν.

Κρατάμε το νερό από τα μανιτάρια και το προσθέτουμε στην διαδικασία βρασμού του ριζιού, είναι αυτό που θα δώσει ένταση στο ριζότο.

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθόλη τη διάρκεια παρασκευής.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια, με την εξής διαδικασία: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα στρόγγυλα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. (Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι.) Τ’ αποσύρουμε απ' το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μανιτάρια πλευρώτους. Μόλις ροδίσουν καλά, τα σουρώνουμε και αυτά. Κρατάμε όλα τα μανιτάρια σοτέ σ’ ένα σκεύος, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τελείωμα του ριζότο.

Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το τσάιβς, την παρμεζάνα, το βούτυρο και το λάδι τρούφας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.

 

Καλή σας όρξη

www.e-paradosiaka.gr

Ετικέτες: Συνταγές