Αλάτι & ανθός αλατιού Μεσολογγίου

Από Paris 06/11/2017 0 Σχόλια

alati anepexergasto mesologgiou

 

Η πόλη του Μεσολογγίου φημίζεται για τις αλυκές της και το εξαιρετικής ποιότητας αλάτι που παράγουν. Το αλάτι συλλέγεται στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, μια προστατευμένη περιοχή από την συνθήκη RAMSAR και ενταγμένη στο δίκτυο Natura. Η παραγωγική περίοδος ξεκινά τον Μάρτη/Απρίλη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Εκείνη την περίοδο, το θαλασσινό νερό διοχετεύεται στις προθερμάστες, δηλαδή σε εκτάσεις κατάλληλα διαμορφωμένες ώστε να αποθηκεύουν και να απομονώνουν θαλασσινό νερό. Κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού το νερό θερμαίνεται και σιγά σιγά στεγνώνει, ενώ σε συγκεκριμένες συνθήκες πυκνότητας μεταφέρεται από την μία θερμάστρα στην άλλη ώστε να απομακρύνονται αδιάλυτα υλικά και άλλα περιττά άλατα. Στο τέλος του καλοκαιριού, το κορεσμένο πλέον σε αλάτι θαλασσινό νερό μεταφέρεται στα αλοπήγια (ή τηγάνια, όπως είναι γνωστά στους ντόπιους) όπου αφήνεται να στεγνώσει.

Έχει περίπου 88 ιχνοστοιχεία και μέταλλα ενώ, οι εξειδικευμένες μέθοδοι παραγωγής εξασφαλίζουν την πλήρη σχεδόν ανυπαρξία αδιάλυτων συστατικών.

Το αλάτι μας διατηρεί το φυσικό του χρώμα, υγρασία και γεύση· μια γεύση πολύ πιο δυνατή και πλούσια από οποιοδήποτε επεξεργασμένο αλάτι.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας πολύ μικρότερες.